Hockeyfamiljen Lamoureux
Publicerad: 2018-09-07
CHL
Sex syskon och alla spelar ishockey – en av dem i Vienna Capitals, Jean-Phlippe Lamoureux.

Världen kan vara väldigt liten ibland – som i Frölundaborg i morgon eftermiddag.
Vienna Capitals målvakt Jean-Philippe Lamoureux från Grand Forks, North Dakota, spelade collegehockey ihop med Frölundas Chay Genoway i tre år.
Chay Genoway var best man på Brent Davidson bröllop – Davidson är gift med Jean-Philippe Lamoureux syster Monique.
– Chay och Brent är bästa kompisar och jag och Chay känner varandra väl, förklarar J-P Lamoureux.

Att påstå att hockey är något som präglar och förenar familjen Lamoureux vore en grov underdrift. Pappa Pierre spelade hockey, de sex barnen spelar eller har spelat – Jean-Philippe, Jacques, Mario, Pierre-Paul, Jocelyne och Monique – mamma Linda sticker ut i mängden.
– Mamma simmade och sprang långdistanslöpning och vi barn höll på med många idrotter som små. Fotboll, tennis, andra bollsporter och det var inte självklart att det skulle bli hockey, säger storebror Jean-Philippe Lamoureux som är inne på sin åttonde säsong som importspelare i Europa och Österrike:
– Jag fick en möjlighet att spela utomlands och tog den. Det var aldrig tanken att stanna så länge, men jag trivs här.
Och den nyss påbörjade säsongen kommer han att spela mot sin yngre bror Mario som skrivit på för Innsbruck.
– Alla sex syskon har spelat eller spelar på hyfsat hög nivå, men det är mina systrar som är stjärnorna, förklarar Lamoureux.
Tvillingsystrarna Jocelyne och Monique har vunnit sex VM-guld och ett OS-guld ihop och representerat det amerikanska hockeylandslaget i tio år.

I förra veckan stod Jean-Philippe Lamoureux i Vienna Capitals kasse när Frölunda Indians vann första CHL-gruppspelsmatchen borta med 4-1. Ett inte särskilt oväntat resultat menar den 34-årige amerikanske målvakten:
– Jag visste att det var ett skickligt lag eftersom jag mött Frölunda tidigare. Vi är förstås ute efter ett annat resultat i returen. För att lyckas med det måste vi spela vårt spel och hålla oss borta från utvisningsbåset.

Frölunda Indians tränade på fredagsförmiddagen och truppen mot Vienna tas ut efter lördagens värmning.
Målvakten Johan Gustafsson var inte med och ersätts av Arvid Söderblom mot Vienna Capitals. Gustafsson, som fick en puck i huvudet i matchen mot Zürich, vilar i helgen, men beräknas vara tillbaka i spel i nästa vecka.

Precis som förra säsongen bjuder Frölunda HC in till fest i samband med CHL-mötet med Vienna. Ett eventområde med mat och dryck och underhållning och intervjuer väntar utanför Frölundaborg – öppnar 13.00 på lördag.
Parkering finns på Dalens fotbollsplaner, men åk gärna kollektivt till matcherna.

Biljetter till Frölunda Indians lördagsmatiné mot Vienna Capitals, nedsläpp 15.00, går att köpa via den här länken.

Peter Pettersson Kymmer