Resan har startat
Publicerad: 2016-05-16

Den enda synbara skillnaden i Frölundaborg var att många av spelarna var lite mer solbrända än vanligt. I övrigt var det mesta sig likt när Frölunda startade den nya säsongen med dubbla fyspass.

Det har säkert inte undgått någon att Frölundas lag till säsongen 2016-2017 kommer att se annorlunda ut. Många av mästarna kommer att fortsätta i andra lag men Frölunda ligger långt fram när det gäller att ersätta de flyktade spelarna. Roger Rönnberg känner ingen som helst oro för framtiden:

-Vi började bygga pusslet för tre år sedan och det blev fulltaligt i och med vårt SM-Guld. Fördelen vi har nu är att det redan finns många bitar på plats, hörnstenarna finns redan i form av hur Frölunda ska vara. Föreningens värderingar har satt sig i de spelare som har varit med hela vägen vilket innebär att de som kommer nya, mycket snabbare kommer in i vad det innebär att representera Frölunda. Visst har vi tappat många namnkunniga spelare men alla är inte på isen samtidigt. VI har många ersättare på plats och dessutom vill vi ju ge plats för unga spelare. Vi har också en hel del spelare som kommer att fortsätta att utvecklas och vi har spelare som inte var på topp i slutspelet på grund av skador. Totalt sett, tycker jag att vi har en väldigt bra grund att stå på.

Och att det inte handlar om någon mjukstart kunde Christoffer Ehn skriva under på:

-Vi började med att köra styrkepass för benen och så sprang vi. Sedan var det lunch och på eftermiddagen var det överkropp och cykel, vi gasar på från början, sade han med ett snett leende.

Och att Fölunda kommer att fortsätta på den inslagna vägen råder det inget tvivel om, laget kommer att fortsätta att träna fruktansvärt hårt. Men tränarstaben har dragit lärdomar från förra säsongen.

-Vi har fortfarande samma inställning, vi vill bli  bättre varje dag. Men vi är också medvetna om att det går att anpassa träningen ännu mer till de olika individerna. Vissa spelare kan träna ännu hårdare medan vi kanske behöver bromsa några andra. Det visade sig, under säsongen, att några var övertränade.

Och om det är en av hörnstenarna som är cementerad i Roger Rönnberg, så är det ödmjukheten. Han ser bara inåt och fokuserar på det som ska göra Frölunda bättre. Därför lägger han inga värderingar eller uttalar sig om de nya spelarnas fysiska status.

-Först och främst, de spelare som vi har fått till oss har mycket goda förmågor och är duktiga hockeyspelare. De gäller att vi skolar in dem i vårt sätt att vara och uppträda. De ska vara ödmjuka, vara beredda att jobba hårt och bidra till att göra laget bättre. Vårt sätt att spela handlar om att alla bidrar i både anfall och försvar. Jag är övertygad om att vårt lag kommer att vara häftigt och vi kommer fortfarande att vara beredda att tänja på gränserna eftersom det handlar om extrem elitidrott.

Så nu kan spelarna räkna med att det handlar om hårdkörning fram till den första juli. Sedan är det semester och tid för återsamling den 1 augusti, berättar Roger.

Och för Johan Lindskog, ny assisterande tränare, har det inte heller blivit någon mjuk introduktion, han har redan axlat rollen som ny reseansvarig:

-Vi börjar borta i CHL mot Wolfsburg och Pardubice, den 19 och 21 augusti. Vi har redan börjat planera för hur vi bäst löser logistiken.

Det är med andra ord färdigfirat och för dem som hade förmånen att vara med på Götaplatsen i slutet av april finns det säkert inga problem att ladda om. Facit kommer om cirka elva månader.

Joachim Aronsson