Premiärseger!
Publicerad: 2016-09-24

Det såg mörkt ut för Frölunda med ett måls underläge och ett matchstraff i den andra perioden men laget samlade ihop sig, klarade av fem minuters boxplay, och kunde vända och vinna med 3-1.

Det var hemmapremiär och dubbla ceremonier före nedsläpp när både mästarflaggan från förra säsongen hissades och Nicklas Lasu premierades för 500 matcher i Frölundatröjan. Frölunda fick dock ingen extra energi av de båda händelserna och de som minns förra säsongen såg tidigt att det fortfarande saknas en bit till den absoluta toppformen.

Frölunda spelade visserligen ganska bra i fem mot fem men de riktigt vassa avsluten fanns inte där och den tidigare så framgångsrika pressen lyste med sin frånvaro. Hemmalaget fick spela powerplay i ett tidigt skede men det var först i slutet av de två minuterna med en spelare mer som Frölunda fick fart i passningsspelet. Man hade ett par skott i powerplay men inget avslut som kunde räknas som speciellt farligt.

Brynäs fick också chansen i powerplay och tog ledningen i spelformen. Trots målet bakåt, fortsatte Frölunda att försöka gå framåt men attackerna in mot Brynäs mål var få. John Nyberg hade Frölundas bästa chans, i slutet på perioden, när han blev framspelad av Mats Rosseli Olsen. Han fick ett jättebra skottläge på vänstersidan, ganska nära målet, men sköt högt över.

Och även om inte Frölunda skapade speciellt mycket framåt var Johan Sundström ändå ganska nöjd:

-Fem mot fem tycker jag att det är helt okej. De gör sitt mål i powerplay och det är inte mycket att säga om, men i spelet med samma antal spelare tycker jag att vi är bra med. Vi behöver komma upp mer i attackerna fem mot fem, från backar till forwards, och bli vassare i anfallszon, sade han till C More Hockey i den första pausen.

Tränare Rönnberg var lite kritisk till sitt lag efter den första perioden och tyckte att de inte var tillräckligt noggranna:

-Vi måste göra de tråkiga sakerna fullt ut, försvara oss när de har pucken och inte ligga på halvchans. Vi måste också försöka få snabbare spelvändningar från egen zon, sade han till C Moe Hockey inför den andra perioden.

Och Frölunda kom ut i den andra perioden med bättre fart och skapade en chans redan i det första bytet, Kristian Vesalainen med en backhand. Jonathan Sigalet hade en bra chans när han högg på en retur och Joel Lundqvist hade en farlig styrning. Men när Frölunda väl ökade trycket på Brynäs, då tog man en utvisning och Brynäs fick chans att samla sig.

Frölunda spelade mycket bra boxplay men drygt två minuter efter den första utvisningen fick Frölunda ett matchstraff och fick ytterligare fem minuters boxplay. Lag spelade otroligt bra samtidigt som Brynäs tog det lite väl lugnt och fem minuter passerade utan en egentlig chans för Brynäs.

I första bytet efter att Frölunda blivit fullt kom kvitteringen. Case Wellman spelade fram Kristian Vesalainen, som styrde pucken på mål. Målvakten lämnade retur och Joel Lundqvist hann först och kunde trycka in säsongens första mål i Scandinavium. Frölunda fick en chans i powerplay i slutet av den andra perioden och då träffade Simon Hjalmarsson stolpen.

Frölunda startade den andra perioden mycket bra och fick dessutom en mental push framåt när de klarade sju minuter i boxplay, och kapten Lundqvist var tämligen nöjd efter två perioder:

-Det var bara för mig att trycka dit returen när pucken kom rakt ut till mig. Jag tycker att vi rycker upp oss i den andra perioden och vi ska fortsätta att lägga puckar mot mål så att det blir returer som vi kan jobba på, sade han till C More Hockey efter den andra perioden.

Men det behövdes inga fler returer för Joel att trycka in. Frölunda startade den tredje perioden i powerplay och precis när Brynäs blev fullt, fick Johan Sundström skottläge på vänsterkanten. Han tryckte iväg ett handledsskott, rakt upp i det bortre krysset och Frölunda hade ledningen efter 57 sekunder i den tredje akten.

Och faktiskt blev målet en signal till fortsatt offensiv och hög press. Frölunda visade inga tankar på att dra sig tillbaka utan pressade Brynäs och hittade tillbaka till det vägvinnande checkingspelet från förra säsongen.

Men under en ganska lång sekvens i den tredje perioden böljade spelet fram och tillbaka och Brynäs fick sina chanser att kvittera. Johan Gustafsson och försvaret spelade dock stabilt och Brynäs fick aldrig en kvittering.

Det var i stället Mats Rosseli Olsen som gjorde matchens sista mål, framspelad av Johan Sundström. Brynäs hade plockat ut målvakten och Rosseli kunde enkelt placera pucken i mål. Och det var en nöjd Roger Rönnberg som tog till orda i C More Hockey efter matchen:

-Jag är glad för sättet som vi vinner matchen på, vi visar hur Frölunda ska spela. Från och med den andra perioden hittar vi sätt att komma åt dem med hög press och då spelar vi precis som vi ska. Vi har varit långt ifrån där vi vill vara men från och med den andra perioden och framåt är vi tillbaka.