Frölunda föll tungt
Publicerad: 2014-02-26

Frölunda gick inte att känna igen, främst i försvarsspelet, och laget föll stort i Örebro efter att hemmalaget fått stå eller åka sig fria framför Frölundas målvakter. Frölunda föll med 6-0 trots att laget vann skotten med 32-31.

John Klingberg åkte igenom direkt efter den första tekningen och det verkade som att Frölunda skulle sätta högsta fart på direkten. Men det kom av sig redan efter 1:34 när Frölunda hamnade med tre spelare bakom mållinjen och en hemmaspelare stod helt fri framför Linus Fernström och gjorde 1-0.

Målet skakade om Frölunda rejält och Örebro kunde försvara sig ganska enkelt. Man fick också en del spelvändningar och varvade strikt defensiv med att gå fram och sätta press. Överhuvudtaget gjorde Örebro det väldigt svårt för Frölunda att komma till chanser.

Jonas Ahnelöv följde med i anfall en gång och kunde sånär slå in en retur och Sebastian Collberg hade ett skott som målvakten räddade, där pucken gick rakt upp i luften och damp ner precis utanför mållinjen. Örebro hade inga direkta problem med Frölundas fart och lyckades få stopp på gösterna vid den egna blålinjen.

Robin Figren gjorde comeback och han gav beröm till hemmalaget:

-Detta har jag gått och väntat på länge, det var skönt att vara tillbaka. Jag tycker att det går fortare än vanligt när vi möter Örebro, vi kan inte riktigt matcha deras fart i den första perioden. Där måste vi komma upp. Jag tycker i och för sig att de fem sista minuterna var bättre än de fem första men vi kan ännu bättre, sade han till C More Live i den första pausen.

Robins tränare, Roger Rönnberg, var ännu tydligare i intervju med C More Live:

-Jag vet inte om det är Örebro som är jättebra eller vi som är jättedåliga. Vi känns sega och ät tröga i både tanke och fötter. Vi är för bekväma och vi är långsamma i spelvändningar och i beslut. Det måste bli mycket bättre.

Det hann bara gå 4:30 av den andra perioden, så hade Frölunda skjutit fler skott än man gjorde under hela den första perioden. Ett par av skotten var att räkna som chanser men det viktigaste var att Frölunda hade mer spel i anfallszon. Tyvärr var det inte anfallszon som var det stora problemet, det var i den egna änden som det brast. Frölunda han skjuta sju skott innan Örebro sköt sitt första men det andra skottet för hemmalaget gick i mål. Och det räckte inte där, det tog ytterligare 18 sekunder så låg pucken bakom Linus Fernström igen.

Helt utelämnad tre gånger bytte Linus med Fredrik Bergvik, som fick göra sin debut i SHL. Och med en ledning med 3-0 fanns det ingen mening för Örebro att rusa på framåt. Laget spelade balanserat och när Frölunda inte riktigt orkade hota in mot Örebros mål, kunde hemmalaget försvara sig ganska enkelt. Visserligen skapade Frölunda chanser, och vann skotten i den andra perioden med 17-9, men den sista lilla skärpan saknades. Där man före uppehållet sköt direkt, där tog man emot pucken och lät målvakt och försvar hinna över och täcka.

-Vi spelar inte klart situationerna i egen zon och när vi är i anfallszon spelar vi mest på utsidan. Det blev lite bättre i slutet av perioden men helt klart måste vi upp en hel del. Vi måste ta ännu fler skott och komma in bättre på deras målvakt, sade Joel Lundqvist till C More Live efter den andra perioden.

Frölunda fick powerplay i början av den tredje perioden men det syntes tydligt att laget saknade den rätta energin. Frölunda hade svårt att skapa heta chanser framåt och bakåt var man alldeles för släpphänta. Örebro gjorde 4-0 och 5-0 i samma minut efter ungefär halva perioden och det kom också 6-0 innan matchen var över. Och tränare Roger Rönnberg var av förståeliga skäl tämligen besviken:

-Jag är inte helt nöjd med vår prestation, framför allt så spelar vi inte försvarsspel framför våra målvakter. Det känns som att vi är på väg att ta över matchen, som vi brukar, i början av den andra perioden men vi släpper för enkla mål bakåt. Vi måste tillbaka till det försvarsspel som vi hade före uppehållet och vi får prata igenom vad det var som gick fel. Positivt var ändå Fredrik Bergviks inhopp, han gjorde några vassa parader i tre mot fem och fick visa vilken bra målvakt han är.