Sent Brynäsavgörande jämnade ut semiserien
Publicerad: 2017-04-08
Kevin Clark kom att bli en stor matchvinnare för Brynäs IF, inte bara för att han gjorde ett hat trick, utan för att han också avgjorde den fjärde semifinalen med mindre än minuten kvar.

GÄVLE | Vi fick bevittna en ganska avvaktande matchinledning i Gavlerinken Arena denna lördageftermiddag, men det var Brynäs IF som efter ett par minuter skulle ta tag i taktpinnen och vara det spelförande laget under stora delar av matchens första tio minuter.

Brynäs var det piggare laget och man satte hårt tryckt mot Frölunda HC:s defensiv som hade mycket att göra inledningsvis. Efter 7:29 kom också hemmalagets ledningspuck när Kevin Clark från nära håll styrde in 1-0 i spel fem mot fyra.

Efter hemmalagets ledningspuck vaknade dock Frölunda till, började vända på matchbilden och kunde – knappt två minuter senare – hamna på resultattavlan efter att Casey Wellman liggandes vispat in en puck bakom Felix Sandström för sin åttonde fullträff i detta slutspel.

Frölunda fick två chanser i numerärt överläge efter kvitteringen, och efter att man spelat ruggigt bra i det första överläget så kom till slut utdelningen i det andra när Johan Sundström avlossade ett handledsskott som överlistade Sandström och Frölunda hade helt plötsligt en 2-1-ledning som stod sig perioden ut.

Total Brynäsdominans

Brynäs inledde den andra perioden i numerärt överläge och satte tonen direkt för hur den andra akten skulle utspelas, för det var en total dominans från hemmalaget sett över hela 20 minuter där Frölunda hade oerhört svårt att ens ta sig ur egen zon.

Hemmalaget fick ordentligt snurr i Frölundas zon och kunde också utnyttja spelövertaget genom Kevin Clark som stänkte in ett direktskott ifrån slottet till 2-2 med hans andra mål i matchen.

Frölunda hade några enstaka uppstick i en period som annars till största del ägde rum i Frölundas zon, och Brynäs vann skottstatistiken med hela 16-2 i akten. Tack vare eminent målvaktsspel av Johan Gustafsson kunde ändå ett oavgjort resultat stå sig perioden ut.

Sent avgörande

Brynäs fortsatte att trumma på och det var en sådan match där Brynäs styrde och ställde till punkt och pricka. Redan efter drygt fyra minuter ledde man skotstatistiken i perioden med 5-1 och hade spelövertaget även under stora delar av den tredje perioden.

Efter att Linus Ölund dykt upp framför kassen och gjort 3-2 för Brynäs med knappt halva den tredje perioden spelad såg nästa bakslag ut att drabba Frölunda, som åkte ut två minuter för att ha spelat med för många spelare på banan.
Men Frölunda redde ut det numerära underläget och kunde knappa halvminuten efter att man blivit fulltaliga också göra 3-3 genom Simon Hjalmarsson som skarvade in Henrik Tömmernes skott framför mål.

Frölunda såg till synes stärkta av målet och reste på sig avsevärt i efterdyningarna. Med 3:18 kvar av den tredje perioden fick man också en gyllene chans att så när avgöra matchen när man fick två minuters power play. Men spelet i det numerära överläget var något omständigt och kom inte att utnyttjas den gången.

Istället var det Brynäs som skulle bryta dödläget och ta vara på en kontring när Kevin Clark, med bara 59 sekunder kvar av matchen, avgjorde tillställningen med sitt tredje mål för dagen.
Brynäs vann med 4-3 och serien är utjämnad till 2-2 i matcher.

Roger Rönnberg kommenterade matchen till C More efter slutsignalen:
– Sett över hela matchen så är jag jättebesviken på vår attityd i dag. Brynäs jobbade hårdare, vann fler närkamper och hade överlag bättre attityd än oss.

– Sedan hade vi en jättestor chans att vinna matchen i sista power playet, men vi var lite omständiga där, spelade runt och det kändes som om att ingen riktigt ville kliva fram i dag.

Roger avslutar:
– Jag tror att den här matchen var en bra läxa. Vi behöver komma tillbaka och jobba lika hårt som i de två tidigare matcherna. Vi behöver ha ett helt annat mindset och behöver vara lite kaxigare. Så vi ska börja med att släppa foten från bromspedalen i övermorgon.

Semifinal 5 spelas i Scandinavium på måndag 10 april kl 19:15 och biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Brynäs IF - Frölunda HC 4-3 (1-2, 1-0, 2-1) Skott: 40-20 (9-12, 16-2, 15-6)
Utv.min: 6-6 (4-4, 0-0, 2-2)

1-0 (07:29) | Kevin Clark (Jesper Jensen, Ryan Gunderson) PP1
1-1 (09:22) | Casey Wellman (-)
1-2 (16:20) | Johan Sundström (Rasmus Dahlin) PP1

2-2 (25:28) | Kevin Clark (Oskar Lindblom)

3-2 (48:29) | Linus Ölund (Johan Alcén, Lucas Carlsson)
3-3 (53:25) | Simon Hjalmarsson (Henrik Tömmernes)
4-3 (59:01) | Kevin Clark (Jacob Blomqvist, Jonathan Pudas)