Rysarvinst ger avgörande kvartsfinal
Publicerad: 2017-03-27
Frölunda HC var tvunget att vinna i Skellefteå Kraft Arena för att fortsatt hålla säsongen vid liv, och i en match där Frölunda blev bättre och bättre ju längre matchen led kom Nicklas Lasu att avgöra i förlängning och tvingade fram en sjunde, avgörande kvartsfinal.

SKELLEFTEÅ | Frölunda HC var pressat att vinna i Skellefteå Kraft Arena för att undvika semester och isället tvinga fram en sjunde & avgörande match i kvartsfinalserien. Gästerna inledde också klart bäst med hög fart och frenesi redan i matchens första byte, där man satte press mot Skellefteå AIK:s målbur omgående.

Inledningen på matchen var tempostark, intensiv och mycket underhållande för publiken, och för Frölundas del bar en stark start frukt när Joakim Lindström fick sätta sig på Skellefteås sida av botbänken.
I det efterföljande numerära överläget tog det bara fem sekunder innan Victor Olofsson pangade in ett direktskott i mål och kunde se att Frölunda tog den viktiga 1-0-ledningen med drygt fem minuter spelade – Olofssons första slutspelsmål i SHL.

Efter Frölundas ledningspuck så jämnade Skellefteå ut matchbilden och blev successivt bättre ju längre perioden led. Hemmalaget tog ett fast kommando om tillställningen och dominerade andra halvan utav perioden – Frölunda sköt faktiskt bara två skott på mål efter ledningspucken.
Till slut lyckades man också få in en kvitteringspuck efter att Joakim Lindström lagt en finurlig bakom-ryggen-pass till Pär Lindholm som med dryga minuten kvar av inledningsperioden kunde placera in kvitteringspucken (1-1) bakom Johan Gustafsson – som annars spelade helt strålande i den första perioden.

Tight och mållöst

Skellefteå fortsatte där man slutade innan paus och satte fart omgående i periodens andra akt. Det är hemmalaget som har mest puckinnehav i den andra periodens första halva och man har några riktigt långa anfall mot Johan Gustafssons kasse, men utan att för den sakens skull lyckas överlista den Boden-födde målvakten. Utöver JG:s eminenta målvaktsspel så ska också utespelarnas försvarsspel belysas med många uppoffrande skottblockeringar och checking mot Skellefteå som hade svårt att ändå skapa de där riktigt farliga lägena.

Frölunda ryckte upp sig och perioden blev en böljande, tight och intensiv akt över långa stunder och känslan var att båda lagen hade sina möjligheter att ta ett resultatmässigt övertag i matchen, men både Gustafsson och Skellefteås dito, Joni Ortio, höll tätt i matchens andra period.

Precis som i den andra perioden var det sedan Skellefteå som startade bäst när den tredje perioden drog igång och hade 6-1 i skott på mål innan perioden var två minuter gammal. Men Frölunda stod för en enorm uppryckning i matchens tredje period och malde ned Skellefteå ju längre perioden gick, men det här skulle bli en riktig rysare – som om att faktumet ”vinna eller försvinna” inte var nog för Frölunda.

Matchen gick till förlängning efter att båda lag haft flera ramträffar, båda lag uppoffrat sig enormt i skottblockeringar och inte minst – två mycket välspelande målvakter i Johan Gustafsson och Joni Ortio.

Det blir en sjunde och avgörande match

Frölunda ville lite mer i förlängningen, fick lite medvind i och med ett numerärt överläge. Apropå medvind så kan man garanterat säga att Nicklas Lasu prickade rätt när han, 12 minuter in i en förlängning som Frölunda annars dominerade, fick snedträff på skottet och via en på-isen-liggande klubba vallade in det avgörande målet bakom Joni Ortio och tvingade fram en sjunde, avgörande kvartsfinal.

Nicklas Lasu till C More efter slutsignalen:
– Det känns riktigt bra just nu, säger Nicklas med ett leende och fortsätter:

– Jag tycker det var mycket hafsigt spel från båda sidor, men med mycket kamp och hårt jobb ifrån båda sidor. Så det kändes nästan lite typiskt att var tillfälligheter som skulle avgöra.
– Vi hade inställningen att åka hit och sno matchen. Skellefteå är ett bra lag och de var riktigt heta och vassa under vissa perioder, sedan gjorde vi ett enormt jobb i försvaret där vi krigade hårt och blockerade mycket skott. I förlängningen sedan så kändes det som om vi vill lite mer än dem, att sedan få den turstudsen i OT – det är så klart väldigt skönt. Blir hårt jobb på onsdag nu så ska vi se till att knyta ihop säcken, avslutar Lasu.

Det blir en sjunde och avgörande match i denna kvartsfinalserie, och den spelas i Scandinavium nu på onsdag, 29 mars, med nedsläpp kl 19:00. Biljetter släpps i morgon – tisdag – kl 9:00 och ni köper dem via Ticketmaster.

Skellefteå AIK - Frölunda HC 1-2 OT (1-1, 0-0, 0-0, 0-1) Skott: 43-37 (19-6, 7-11, 15-9, 2-11)
Utv.min: 8-2 (2-2, 2-0, 2-0, 2-0)

0-1 (05:28) | Victor Olofsson (Henrik Tömmernes, Casey Wellman) PP1
1-1 (18:52) | Pär Lindholm (Joakim Lindström, Niclas Burström)