Femstjärnig start på 2017
Publicerad: 2017-01-03
SHL
Mötena mellan Frölunda HC och Färjestad BK brukar bli heta bataljer, men när ett sargat Färjestad kom på besök för årets första match tog Frölunda en tung skalp.

GÖTEBORG | Frölunda HC rivstartade tillställningen i Scandinavium och pressade ned Färjestad BK totalt under de inledande minuterna, och gästerna hade mycket svårt att få ordning på spelet. Den kvicka inledningen gav utdelning tidigt då Robin Figren stal pucken i sarghörnet, fick fri gata in mot kassen och kunde lägga in pucken under Lars Haugen till 1-0 med drygt fyra minuter spelade – ”Figges” sjunde mål för säsongen. Gästande Färjestad hade mycket svårt att hänga med under den inledande perioden och det blev desto värre när Tomas Skogs fick sätta sig på botbänken efter en hakning. Frölunda har varit mycket heta i spelformen numerärt överläge på sista tiden, och även i dag fick vi se utdelning. Henrik Tömmernes och Victor Olofsson spelade, med ett klapp-klapp-spel á la Sovjetunionen, fram Casey Wellman som bara hade att raka in ett direktskott till 2-0 innan den första perioden ens nått halvvägs. Gästerna hade några uppstickare och var inte ofarliga, inte minst när Marcus ”Lilliz” Nilsson så när fick in en retur från nära håll – men Johan Gustafsson hade benskyddet i vägen den gången. Istället kunde Frölunda gå upp till 3-0 innan periodvilan, och det genom Casey Wellman som med hjälp utav en sargpass till sig själv fintade sig igenom Färjestadsförsvaret och stiligt snärtade upp pucken i krysset med knappa halvminuten kvar utav den första perioden.

TEMPOT GICK NED SIG EN ANING efter den första pausvilan, men spelet ägde fortsatt till stora delar rum i Färjestadszonen. Ett Färjestad med tunga avbräck i form utav skador, sjukdom och junior-VM hade svårt att hänga med och hade än svårare att komma till anfall under den andra periodens första hälft. Frölunda kunde utöka till 4-0 genom Nicklas Lasu som serverades framför kassen utav Simon Hjalmarsson och tryckte in sitt fjärde för säsongen, med drygt sju minuter gångna utav mittenakten. Färjestad fick en kanonchans att ta sig in i matchen i och med 1:30 i spel fem mot tre, men även den gången lyckades Frölunda hålla tätt och rida ut den lilla storm gästerna mäktade med.

DET BLEV ALDRIG RIKTIGT någon anstormning ifrån värmlänningarna, utan den tredje perioden spelades av i en ganska uddlös takt där Simon Hjalmarsson till slut fastställde slutresultatet 5-0 ganska enkelt efter att Nicklas Lasu skarvat fram pucken för ett öppet mål. I en match där Frölunda var det klart bättre laget påmindes nog ändå gästerna om frånvarolistan där spetsen saknades avsevärt. Johan Gustafsson höll sin andra nolla för säsongen och Frölunda tog 12:e raka hemmasegern. – Det var mycket som var bra i dag, konstaterade huvudtränare Roger Rönnberg på presskonferensen efter slutsignalen och utvecklade: – Försvarsspelet var bra och vi är fortsatt skärpta på hemmaplan. Alla fyra kedjor bidrog i dag och jag tycker att vi börjar se ut som det lag vi vill vara där alla fyra kedjor hotar i match efter match och hjälper till offensivt. Kort och gott en jättebra match från vår sida, avslutar Rönnberg.

Presskonferensen i sin helhet ser ni under kvällen på fhcplay.com.

Till helgen väntar back-to-back-möten med Örebro HK och vi gästar dem i Behrn Arena på fredag den 6 januari (kl 19:00). Dagen efter, lördag 7 januari, möter vi dem hemma i Scandinavium. Matchen börjar kl 18:30 och biljetter köper ni via den här länken.

**Matchstatistik

Frölunda HC – Färjestad BK 5-0 (3-0, 1-0, 1-0)
Skott:** 38-24 (18-7, 8-7, 12-10)
Utv.min: 10-6 (2-4, 6-2, 2-0)

Period 1
1-0 (04:15) | Robin Figren (Patrik Carlsson)
2-0 (08:06) | Casey Wellman (Victor Olofsson, Henrik Tömmernes) PP1
3-0 (19:36) | Casey Wellman (Henrik Tömmernes, Filip Westerlund)

Period 2
4-0 (27:19) | Nicklas Lasu (Simon Hjalmarsson, Sebastian Stålberg)

Period 3
5-0 (49:54) | Simon Hjalmarsson (Nicklas Lasu, Johannes Johannesen)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Gustafsson
(Dan Bakala)

Filip Westerlund – Henrik Tömmernes
Mattias Nørstebø - Jonathan Sigalet
John Nyberg – Matt Donovan
Johannes Johannesen

Mats Rosseli Olsen – Joel Lundqvist – Casey Wellman
Victor Olofsson - Christoffer Ehn – Sean Bergenheim
Simon Hjalmarsson – Nicklas Lasu – Sebastian Stålberg
Patrik Carlsson - Johan Sundström - Robin Figren
Oliwer Fjellström

Efraim Larsson