Säsongens sista Clinics
Publicerad: 2017-03-23
Region
Måndag 20 mars var det dags för årets fjärde och sista Clinics. Temat var ”Ledar- och spelarutveckling” med John Jansson.

John Jansson har i många år jobbat tillsammans med Roger Rönnberg. De senaste säsongerna har han även jobbat i Frölunda med ledare och spelare i A-laget men även Academy- och ungdomsledare och personal i föreningen. Visionen i Frölunda är att skapa Världens bästa förening.

John Jansson är i grunden legitimerad psykolog och har bland annat jobbat på Umeå universitet och även tillsammans med många olika förbund och idrotter.

Göran Pegenius hälsade alla 48 ledare från 20 föreningar välkomna och informerade kort om framtiden för Clinics och vad som planeras med Frölundas regionsutveckling.

John Jansson tog oss sedan in i ledarskapet värld. En viktig del med jobbet är inte att prata om ledarskap utan att ”skapa dem som leder”. De är viktigt att det finns flera personer i gruppen som leder, som är rollfigurer och visar vägen. För att underlätta denna process finns några nycklar till framgång. Dessa bygger på att man har en gemensam vision.
Jansson berättade att han jobbar mycket med beteenden. För att underlätta arbetet är det viktigt att det dels går att mäta vad man gör så att det finns fakta att luta sig mot och dels att det finns en konsekvens av det man gör. I arbetet med beteenden är det viktigt med någon form av ”personligt mästerskap”.
Där kommer grunden först: saker som alla alltid skall och kan göras.
Det är förstås viktigt att även utnyttja var och ens personliga egenskaper.
Med detta som grund jobbar man mot personbästa hela tiden där man får lov och skall utmana sig själv.
John Jansson gav flera olika exempel på beteenden i spelsituationer där nyckeln är att prestationen är viktigare än resultatet. Efter gruppdiskussioner och frågestund var det sedan dags att summera kvällen.

Nästa Clinics planeras till efter sommaren.

Peter Pettersson Kymmer