Fler clinics
Publicerad: 2016-05-18

I veckan genomförde Frölunda säsongens fjärde och sista Clinics i Frölundaborg.

Kvällens innehåll var uppdelat på Frölundas affärsidé med Christian Lechtaler och Ledarskap och fys i Frölunda med Roger Rönnberg och Pär Edlund. 62 tränare från 17 av regionens klubbar var närvarande samtidigt som Sverige mötte Ryssland i VM.

Göran Pegenius inledde kvällen med en kort reflektion kring det sportsliga regionsarbete Frölunda jobbar med. Planen för kommande säsong är att fortsätta på den inslagna vägen. Hittills har fokus varit aktiviteter där målgruppen är tränare och ledare. Nytt till kommande säsong blir att flera camper för åldersgrupperna U13-U15 kommer startas upp. Mer information om detta återkommer vi med. Under våren har vi dessutom under två works-shops tagit fram en affisch med Frölundas spelidé i korthet. Tanken med affischen är att regionens klubbar på ett enkelt sätt skall få underlag och tips för att träna och spela enligt spelidén. Höstens första Clinic kommer ha denna affisch som huvudtema.

Christan Lechtaler (klubbdirektör) tog därefter vid och berättade om Frölundas affärsidé. Visionen är att Frölundas A-lag skall bestå av spelare från Academy. Frölunda Academy skall i sin tur bestå av spelare från regionen. När det går bra för A-laget kommer spelare bli intressanta för NHL. När de sedan väljer att åka hemåt skall det vara naturligt att de återvänder till Frölunda. Givetvis är det många saker som påverkar genomförandet av detta.

Efter detta reflekterade Roger Rönnberg (A-lagscoach) bland annat kring ledarskapet i föreningen/laget sedan han kom hit för tre år sedan. Hur man gått från ovana – vana – kultur. Numera har spelarna en stor del i vad och hur saker görs. De tillåts, vågar och vill vara med och göra skillnad.

Temat flyttades sedan över till fysträning och då kom Pär Edlund (fysansvarig) in i diskussionen. Pär och Roger berättade om hur man fystränar och varför man tränar som man gör. De har tagit fram en 10-punktslista som kravbild för att kunna spela enligt spelidén. Kraven är höga men viktiga för att ge spelarna möjlighet att bli bra elithockeyspelare. Det räcker inte att vara en skicklig hockeyspelare man måste även vara vältränad. När det gäller ungdomsidrotten det viktigaste är att de tränar. Deras synpunkt är att fokus skall ligga på att ungdomarna blir atletiska. Det skall inte vara hockeyanpassad fysträning utan allmän ”atletträning”.

Slutligen gick vi ner i gymmet. Här visade Pär ett antal övningar som riktar sig till ungdomsspelare. Tränarna fick sedan testa dessa övningar för att kunna instruera på hemmaplan.

Clinics kommer fortsätta även säsongen 2016-2017. Vi återkommer med datum för detta men siktet är inställt på start i september.

Peter Pettersson Kymmer