Säsongen lever vidare
Publicerad: 2017-03-25
SHL
16-årige Rasmus Dahlin stod för en magnifik prestation när han satte viktiga 1-0 för Frölunda HC sent i den första perioden och fick en del tunga ryggsäckar att lossa för hemmalaget. Frölunda kunde till slut besegra Skellefteå AIK med 4-1 och reducerade kvartsfinalserien till 2-3 i matcher.

GÖTEBORG | Frölunda HC hade tydliga förutsättningar på förhand med 1-3-underläge i matcher i kvartsfinalserien mot Skellefteå AIK - förlust och säsongen skulle varit över. För att avancera vidare till semifinal krävdes – inför i dag - tre raka vinster.

Supportrarna på läktarna i Scandinavium gjorde det de kunde för att bidra med energi till spelarna, och stämningen var överlag riktigt hög. Men taket lyfte först på riktigt när knappt 3,5 minut återstod utav den första, intensiva perioden. Den 16-årige backen Rasmus Dahlin visade kyla och klass när han från mittzon påbörjade en soloräd som – efter fyra bortfintade Skellefteåspelare – slutade med ett klassavslut i det högra krysset bakom Joni Ortio till 1-0 för Frölunda.
Ledningspucken fick lite drygt 9’000 åskådare i Scandinavium att aldrig vilja sätta sig ned eller dämpa jubelropen, och den första pausvilans snackis var onekligen Schlätta-pôjkens prestation.

Utökad ledning

Det såg ut som om att Frölunda hade tagit lärdom av förlustmatcherna tidigare i kvartsfinalserien, åtminstone var det många detaljer som i dagens match var betydligt bättre.
I en period där ändå Skellefteå överlag var det starkare så gav Frölunda inte upp mycket hemåt, utan man försvarade riktigt bra, tight och hjälpte Johan Gustafsson med hög utdelning.

Spelet var ganska fysiskt och man forecheckade effektivt Skellefteås uppspelsförsök, och det var just på en sådan brytning som Casey Wellman fick pucken i den vänstra tekningscirkeln, hittade in till Carl Grundström i slottet som nöp till direkt och placerade in 2-0 till Frölunda med lite mer än halva den andra perioden spelad.

Serien lever

Gästande Skellefteå fick inleda den tredje perioden i spel fem mot fyra efter en Frölundautvisning i den andra periodens slutminut, men Frölunda red ut stormen och kunde istället kontra in 3-0 med lite mer än tre minuter spelade utav den tredje perioden – och det fanns en klar Skaraborg-touch på Frölundamålen denna afton.
Robin Figren drev upp pucken, lämnade över den till Christoffer Ehn som lyckades lirka in pucken bakom Ortio – Ehns första slutspelsmål i SHL.

Skellefteå trummade på och satte press på JG i målet, fick två numerära överlägen och hade ett par kanonlägen att fixa en reducering – inte minst när Niclas Burström prickade överliggaren eller Andrew Calof missade öppet mål från sidan.
Till sist lyckades Skellefteå ändå få in en 1-3-reducering bakom Gustafsson, när Bud Holloway slog in en retur från nära håll med lite drygt sju minuter kvar att spela.
Gustafsson fick dock läge att jubla efter att ha gensvarat baklängesmålet med två mycket imponerande räddningar – först en fin plockräddning när Oscar Möller skrinnade sig igenom, sedan en slideräddning á la Fredrik Norrena.

Frölunda jobbade hårt under Skellefteås avslutande press, stod emot den när gästerna spelade sex mot fem och Henrik Tömmernes lyfte in slutresultat 4-1 i tom bur med 11 sekunder kvar att spela och såg till att kvarstfinalserien reducerades till 2-3 i matcher.

Assisterande tränare Johan Lundskog kommenterade matchen på presskonferensen efter slutsignalen:
– Vi tryckte inför matchen på att första målet skulle vara väldigt viktigt, och jag tycker att vi växte efter att Rasmus (Dahlin) fick trycka dit den pucken. Kul att se killarna leverera på en hög nivå i dag, jag tycker vi känner igen dem i dag.

– Han har lite hockey i sig den där killen, kommenterar Johan om Rasmus Dahlin.
– Han har haft några sådana lägen utan utdelning den här säsongen, så det var riktigt kul att han fick sätta den.

I och med vinsten så lever säsongen vidare och nästa match (Kvartsfinal #6) äger rum i Skellefteå Kraft Arena nu på måndag 27 mars, nedsläpp kl 19:00. Matchen går att följa via C More.

I morgon, söndag, väntar den tredje, avgörande kvartsfinalen för vårt J18-lag som möter HV71. Matchen spelas i Scandinavium, nedsläpp sker kl 13:00 och det är Fri Entré. Så kom och stötta våra framtida indianer!