Ännu en tung tredjeperiod
Publicerad: 2017-02-05
När Färjestad BK sist gästade Scandinavium hade de många spelare på sjukdomslistan och Frölunda HC kunde ganska exemplariskt knipa en 5-0-vinst då. När värmlänningarna i dag gästade kom man till spel med ett bredare manskap och drog det längsta strået.

GÖTEBORG | Den första perioden inleddes med ett par ganska kvicka Frölundabyten där Färjestad trycktes ned djupt i egen zon vid ett par tillfällen. Man ledde också skotten på mål med 6-1 efter drygt halva perioden spelad.
Gästerna spelade upp sig och vände lite på matchbilden ett tag, men när de allra hetaste målchanserna vankades så fanns inte riktigt skärpan i avsluten, som istället hamnade utanför målramen vid de flesta skottförsök.

Överlag blev det ändå en ganska klar fördel för Frölunda sett över den första perioden – som till slut ledde skotten på mål med 11-3 när hesa Fredrik ljöd – men Färjestad höll sig kvar med mållöst tack vare ett uppoffrande försvarsspel och inte minst en stabil målman i Stefan Steen.

FÄRJESTAD FICK CHANSEN att tidigt i den andra perioden ta kommando i matchen i samband med ett numerärt överläge, men det allra hetaste läget kring den utvisningen kom faktiskt efter att de två minuterna var avverkade. Då fick nämligen, den från utvisningsbåset precis utkomne, Kristian Vesalainen ett friläge och försökte efter en dragning lägga pucken mellan benen på Steen, men Steen fick benskyddet på pucken som istället gled utanför den vänstra stolpen.

Pucken skulle ändå leta sig förbi Steen dryga minuten senare när Johan Sundström avlossade sitt vassa handledsskott ifrån låga slottet och via Robin Figrens rumpa satte pucken till 1-0 – ”Figges” nionde (och mest medvetna…?) mål för säsongen.

Halvvägs in i perioden kom matchens kanske mest utdragna och omtalade situation att spela ut sin roll. Färjestads Alexander Johansson bröt sig in på kassen, tog sin egen retur och fick se pucken slinka in bakom Johan Gustafsson där den stannade precis innanför mållinjen – åtminstone var det det huvuddomare Linus Öhlund trodde, som pekade på mål.
Efter en lång konversation med situationsrummet och ett otal antal repriser kom till sist beslutet att pucken aldrig korsat mållinjen vid första läget. Pucken letade sig djupare in i mål vid ett senare tillfälle, men den sekvensen dömdes bort på grund utav goaltender interference. Fortsatt Frölundaledning, alltså.

Frölunda svarade mycket bra på situationen och spelade nog sin bästa hockey för matchen i svepet efteråt. Som frukt fick man också avsluta perioden i ett sjok utav tid i numerärt överläge, men man lyckades inte ta vara på dem utan fick nöja sig med en uddamålsledning efter den dramatiska mittenperioden.

MEN, SOM OM INTE DRAMATIKEN I DEN ANDRA PERIODEN VAR NOG så skulle det bli än mer dramatiskt och intensivt i matchens tredje akt. Frölundas ineffektivitet i numerärt överläge kom att bli en avgörande faktor i hur denna match utvecklade sig, för efter att man inlett perioden med sitt femte, outnyttjade numerära överläge så svarade Färjestad med att kvittera till 1-1 genom Joakim Nygård som krigade in pucken och skänkte hopp till ett allt hungrigare Färjestad.

Bara knappa minuter senare fick Frölunda en gyllene chans att återta ledningen när en fri Johan Sundström fick ett rapp över klubban och belönades med ett straffslag.

Straffen? Jo, den räddade så klart Stefan Steen.

Istället kom nästa bakslag för Frölunda, som i och med ett olyckligt byte gav gästerna ett guldläge att kontra. Magnus Nygren spelade fram Alexander Johansson som denna gång fick in sitt namn i målprotokollet när han lyfte in 1-2.

Vittringen på en kvitteringspuck var stor och Frölundas spel efter Färjestads ledningspuck var utav hög intensitet med mycket puck i anfallszon – såklart även påverkat utav ett desto mer defensivt lagt Färjestad i ledning. Men när Magnus Nygren, med hjälp utav en Frölundaklubba, gjorde 1-3 i powerplay kändes matchen avgjord.
Nog för att Frölunda replikerade snabbt genom Patrik Carlsson – även det i powerplay – och fortsatte sitt hårda tryck mot Färjestadkassen. Men ett tredje mål lyckades man aldrig skrapa ihop, utan fick se sig besegrade med 3-2 på grund utav ineffektivitet, fortsatt problematiskt powerplay samt en storspelande Stefan Steen i Färjestads mål.

Roger Rönnberg kommenterade förlusten till C More efter slutsignalen.
– Spelmässigt så äger vi den här matchen. Tyvärr så tar Färjestad hem den kategori som avgör om vi vinner eller förlorar matchen – effektiviteten.

Roger utvecklar:
– Det har sett ut så här i väldigt många matcher efter jul. Vi spelar bra och styr matcherna men har lik förbaskat svårt att sätta dit den där tredje pucken. Å ena sidan är det såklart frustrerande, men samtidigt är jag väldigt lugn eftersom att vi har så många skickliga spelare i vårt lag och det är bara en tidsfråga innan vi hittar sätt att göra mål på igen. Det är en sådan grej som går i vågor.

På tisdag väntar en stormatch då vi för tredje året i följd ska slåss om titeln i Champions Hockey League. Finalen spelas i Frölundaborg (kl 19:05) och vi möter tjeckiska Sparta Prag.
Biljetterna till den matchen är tyvärr utsålda i dagsläget

Matchstatistik Frölunda HC – Färjestad BK 2-3 (0-0, 1-0, 1-3) Skott: 35-18 (11-3, 12-9, 12-6)
Utv.min: 12-28 (0-4, 4-6, 8-18)

1-0 (24:14) | Robin Figren (Johan Sundström, Henrik Tömmernes)

1-1 (42:45) | Joakim Nygård (-)
1-2 (46:50) | Alexander Johansson (Magnus Nygren, Tomas Skogs)
1-3 (54:43) | Magnus Nygren (Johan Ryno) PP1
2-3 (55:26) | Patrik Carlsson (Johan Sundström, Casey Wellman) PP1