Förlustsvit bruten
Publicerad: 2019-01-12
När Frölunda HC gästade Mora IK i Jalas Arena skulle säsongens första seger inbördes komma - men den satt långt inne.

MORA | Frölunda HC har haft en hittills bekymmersam säsong emot Mora IK, där 3-1-ledning - under matchens tre sista minuter - blev till 4-3-förlust i Scandinavium, vilken följdes upp av en 3-0-förlust i Mora i december. När säsongens tredje möte nu stod för dörren i Jalas Arena så var det ett formstarkt Mora (vinst i fem av de sex senaste hemmamatcherna) som skulle försöka förlänga Frölundas förlustsvit i SHL till fyra raka matcher.

Frölunda inledde dock starkast i en ganska tillknäppt matchinledning och kunde ta ledningen i matchen när Samuel Fagemo dök upp i slottet, fick en pass av Ryan Lasch och stänkte in 1-0-pucken bakom Moramålvakten Janne Juvonen. Målet var 18-åringens 7:e den här säsongen och var snabb med att hylla den amerikanske lagkamraten:
– Jag stod rätt fri i slottet och fick en väldigt bra pass av Lasch. Skönt att se den gå in!

Spelet var, enligt Fagemo, inte felfritt utan det var kanske Mora som förde spelet under längre perioder. Hemmalaget fick också en kanonöppning på mittenakten när Matej Stransky, redan efter 31 sekunder, överlistade Johan Mattsson med ett handledsskott och ordnade ett oavgjort resultat på tavlan. Och det skulle ett tag se ännu bättre ut för hemmalaget, då man också knappt sex minuter in i perioden också tog ledningen efter att Frölundaförsvaret misslyckats med en avgörande passning i omställningsspelet. Brytningen av Mathis Bromé gav Niki Petti pucken i slottet - och 2-1 till Mora.

Frölundareturer

Att Mora hade vänt på tillställningen kändes kanske något ologiskt, för det var Frölunda som radade upp de heta chanserna i inledningen av den andra perioden. Bara ett par minuter in i akten prickade Samuel Fagemo ribban, och nästan på sekunden minuten innan samt minuten efter Moras ledningspuck så hade Ryan Lasch och Joel Lundqvist skapat sig varsitt friläge - men utan att lyckas överlista Juvonen i Moramålet.
Till sist skulle utdelningen komma, i samband med en offensiv tekning. Samuel Fagemo lade in ett skott på mål, där Ponthus Westerholm höll sig framme och rakade in returen ifrån nära håll, vilket innebar 2-2. Frölunda skulle också återta ledningen, och även det via en retur. Den gången var det Viktor Ekbom som ifrån sin backposition på blålinjen lade en lös handledare på bortre benskydd, vars retur gav Mats Rosseli Olsen öppet mål att raka in 3-2-målet i.
– När jag såg att pucken kom upp till backplats så försökte jag hitta den ytan där jag tippade att returen skulle komma på. Jag fick den rakt på bladet, så det var bara att sätta dit den, konstaterade Mats Rosseli Olsen i C More.

Kämpig tredjeperiod

Huvudtränare Roger Rönnberg var tydlig med sina direktiv inför den tredje perioden:
– Vi behöver vara mer aktiva i egen zon. Vi har fastnat lite och har fått långa anfall emot oss, så måste vara snabbare i våra omställningar.

Särskilt många snabba omställningar fick vi inte se ifrån Frölunda under den tredje perioden, istället var det en period där man högfrekvent fick sysselsätta sig med att försvara ledningen medan Mora tryckte på - för tryckte på, det gjorde hemmalaget.

Det tog nästan 14 minuter innan Frölunda lyckades skapa sitt första skott på mål i matchens slutakt, då Max Friberg så när kunde ta vara på ett friläge. Bara minuten senare fick även Samuel Fagemo ett gyllene läge att utöka ledningen, när bröderna Westerholma stod för fint förarbete och serverade högerskytten framför kassen - men Janne Juvonen räddade även det läget.

Frölunda lyckades ändå hålla undan och stå emot Moraanstormningen, och stod som segrare när slutsignalen föll. En av huvudorsakerna enligt Patrik Westerholm?
– Mattsson i målet gjorde en väldigt bra match. Mora är tuffa att möta, de försöker lägga in puckarna mot mål och få snurr i vår zon. Jag tycker att det var en jämn match. Mora är ett bra lag, de har spelat upp sig på slutet och matchen kunde ha gått åt vilket håll som helst. Alltid skönt att vinna, avslutade Pathrik Westerholm.

Kommande matcher
Tisdag 15/1, kl 17:30, Champions Hockey League semifinal 2 av 2, HC Plzen - Frölunda HC,
Torsdag 17/1, kl 19:00, Frölunda HC - Färjestad BK (Biljetter),
Lördag 19/1, kl 18:00, Växjö Lakers - Frölunda HC,

Mora IK - Frölunda HC 2-3 (0-1, 2-2, 0-0) Skott: 34-25 (11-15, 15-8, 8-2)
PIM: 6-8 (6-4, 0-4, 0-0)
Publiksiffra: 4’381 åskådare

0-1 (15:44) | Samuel Fagemo (Ryan Lasch, Pathrik Westerholm)

1-1 (20:31) | Matej Stransky (Andrew Rowe)
2-1 (25:45) | Niki Petti (Mathias Bromé)
2-2 (28:30) | Ponthus Westerholm (Samuel Fagemo, Pathrik Westerholm)
2-3 (35:12) | Mats Rosseli Olsen (Viktor Ekbom, Joel Mustonen)