Stark upphämtning i strafftorsk
Publicerad: 2017-11-16
SHL
Tremålsunderläge med 21 minuter kvar av bortamatchen mot Luleå HF blev ändå en poäng efter att en stark upphämtning i tredje perioden mynnat ut i en strafftorsk.

LULEÅ | Frölunda HC kom till Coop Norrbotten Arena med fyra raka förluster i bagaget och ett till synes kantstött självförtroende, och i vad som var en blek inledningsperiod för gästerna skulle Luleå HF ta ett stabilt grepp om matchbilden efter den första tredjedelen.
Båda lagen tjuvade i hemjobbet och släppte istället till chanser för motståndarna, där exempelvis Ryan Lasch spelades helt fri framför Joel Lassinantti – men utan att lyckas överlista den sistnämnda.

Det var Luleå som rättmätigt skulle komma segrande ur den första perioden, och det med en 2-0-ledning efter att man tagit vara på två omställningar och satt pucken i nät bakom Johan Gustafsson.

– En blek period från vårt håll. Vi spelade vårdslöst med puck och bjöd på spelvändningar, dessutom för dåliga i backchecken. Njae, det var inte bra, konstaterade huvudtränare Roger Rönnberg i C More efter den första perioden.

SPELET SÅG TILL SYNES INTE JÄTTEMYCKET VASSARE UT i matchens mittenakt. Nog för att man rivstartade perioden och, tack vare förstakedjan med Joel Lundqvist, Mats Rosseli Olsen och Ryan Lasch, etablerade tungt tryck i periodens första byte. Men Rosseli Olsen bröt momentumet i och med en utvisning och påbörjade något av en olycklig period i matchen där Frölunda hade svårt att hålla sig på banan och halkade efter spelmässigt.

Johan Gustafsson gjorde en vass match i målet och hade det mesta av otur när han räddat ett skott och fick se pucken studsa in via Luleåspelaren Anton Hedmans skridsko in till 3-0 - och det var tunga huvuden i bortabåset, i en match där det mesta hade svårt att klaffa.

Som en blixt från klar himmel….

…klev Rasmus Dahlin fram och snappade upp pucken i egen zon, skrinnade igenom mittzon och forcerade sig emellan Luleåspelarna innan han snärtade in pucken till 3-1 med blott 58 sekunder kvar av den andra perioden. Målet gav Frölunda en enorm boost och man kom i den tredje perioden ut som ett helt annat lag och dominerade periodinledningen totalt.
Dominansen skulle ge frukt, för med drygt tre minuter spelade hittade Ryan Lasch över till John Nyberg, som placerade in ett direktskott till 2-3 och Frölunda hade häng.

Frölunda visade upp en helt annan sida av attityd och spel i den tredje perioden och forcerade mot Lassinantti. I numerärt överläge skulle till sist också kvitteringen sitta genom Lias Andersson – som med sitt fjärde mål för säsongen stänkte in ett direktskott ifrån höger och förkunnade att man hämtat in ett tremålsunderläge.
Max Friberg hade kort efter kvitteringen ett friläge och en stor möjlighet ifrån ledningsmål, men Lassinantti var tät och tvingade matchen till straffläggning efter en mållös förlängning. För andra matchen i rad höll straffläggningen på i sju rundor, och till sist var det Patrick Cehlin som stod för avgörandet och såg till att Luleå tog extrapoängen.

– Vi visade upp två olika ansikten i den här matchen, menade Roger Rönnberg i C More efter slutsignalen och utvecklade:
– Vi visade ett ansikte i början av matchen, med dålig attityd, där vi tog många onödiga utvisningar och slarvade i det hårda jobbet. Vi visade sedan ett annat ansikte i och med en grym tredjeperiod och verkligen gick hundra procent för att vända matchen. Vi var ett friläge ifrån segermål i slutet, och det blåser erkligen i ansiktet på oss nu. Det är surt.

Roger valde ändå att hylla laget för den tredjeperiod man gör.
– Det finns någonting i moralväg i de här killarna, som vi dock tyvärr inte lyckas plocka fram i sextio minuter varje kväll. Vi ser dock vad som händer när vi lyckas plocka fram det i tjugo min. Så vi tar med oss tredjeperioden härifrån.

På lördag gästas vi av Örebro HK (matchstart kl 15:15). Biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Matchstatistik

Luleå HF - Frölunda HC 4-3 SO (2-0, 1-1, 0-2, 0-0, 1-0) Skott: 25-27 (13-7, 4-7, 3-11, 4-2, 1-0)
PIM: 4-10 (0-2, 2-6, 2-0, 0-2, 0-0)