Bergenheim matchvinnare i genrepet
Publicerad: 2017-09-07
FHC
Frölunda HC gav styrkebesked i genrepet inför SHL-premiären, när Växjö Lakers besegrades med uddamålet i Vida Arena.

VÄXJÖ | I Frölunda HC:s sista match innan SHL-premiären stod Växjö Lakers för motståndet i Vida Arena, och det var smålänningarna som inledde matchen klart bäst.
Redan efter 75 sekunder styrde Janne Pesonen in pucken bakom Johan Gustafsson och satte hemmalaget Växjö i förarsitsen – en sits de inte släppte ifrån sig under inledningen av den första perioden.

Det var en ganska tafatt förstaperiod där Frölunda hade svårt att komma igång med spelet och lyckades egentligen bara skapa någon enstaka farlig chans - utöver ett starkt numerärt överläge där man höll pucken i anfallszon under hela utvisningen – dock utan resultat.
Spelet artade sig något framåt periodens sluttamp, men Växjös 1-0-ledning stod sig akten ut.

Islossning Deluxe

Frölunda lät sig inte dras ned av en mållös inledningsperiod, istället skruvade man upp tempot och kickade igång vad man skulle kunna kalla en cirkus i matchens mittenperiod.
Efter en pigg start hittade till sist Rasmus Dahlin, med en lång smörpass från egen zon, Ryan Lasch vid bortre blålinjen, och Lasch visade direkt var skåpet skulle stå med ett klassavslut och utjämnade resultatet till 1-1 med drygt tre minuter spelade.

Växjö återtog ledningen nästan halvvägs in i akten genom Elias Pettersson – som elegant lurade bort Johan Gustafsson och rakade in ledningspucken. Här vaknade dock Frölunda till och skulle ta ett ordentligt kommando om matchen.
För lite drygt fem minuter senare hade Frölunda inte bara kvitterat i numerärt överläge och också tagit ledningen kort därpå, utan man hade till och med hunnit utöka ledningen till 4-2 efter att Pontus Widerström spelats ren av Ponthus Westerholm (en duo – som ihop med Pathrik Westerholm – skapade mycket oreda i Växjös försvar i afton) och lagt in pucken mellan benen på Viktor Andrén.

Spelet var mycket underhållande i matchens andra akt och Frölundas ständiga press & stress på motståndarna blev en avgörande roll för periodens utgång. Men Växjö skulle hitta nätmaskorna en gång till innan paus, och det genom Tuomas Kiiskinen som i spel fem mot tre hittade in en retur i slutet av perioden och skapade spänning inför den tredje perioden.

…OCH SPÄNNANDE BLEV DET! Den tredje perioden startade nämligen ungefär lika illa som den första, där Tuomas Kiiskinen skrev in sig i målprotokollet igen genom att slå in en volley från nära håll och ordna 4-4 med 77 sekunder spelat av perioden.

Växjö återtog kommando i matchen och var nära att återta ledningen vid ett flertal tillfällen under de fem första minuterna av period tre. Men Johan Gustafsson kom upp stort och stod för några vassa räddningar och höll pucken utanför kassen.

I en böljande period kunde till sist Frölunda koppla greppet om matchen genom Sean Bergenheim som, strax efter ett numerärt överläge, bombade in sitt andra mål för kvällen och kunde ge Frölunda en 5-4-ledning knappt sju minuter ifrån slutet. Hade det dessutom inte varit för Viktor Andrén och hans försvarande utespelarekollegor så hade Frölunda kunnat utöka ledningen bara ett par minuter senare då man fick nästan en minuts spel i fem mot tre.
Växjö höll ut då och gick till motattack under slutminuterna, men lyckades inte få in en kvittering och fick se sig besegrade i genrepet inför SHL-premiären.

På lördag den 16 september drar SHL-säsongen igång och vi inleder säsongen med hemmamatch mot Mora IK. Matchen börjar kl 18:00 och biljetter köper ni via den här länken.

Matchstatistik

Växjö Lakers - Frölunda HC 4-5 (1-0, 2-4, 1-1)

Period 1
1-0 (01:15) | Janne Pesonen (Eric Martinsson)

Period 2
1-1 (23:06) | Ryan Lasch (Rasmus Dahlin)
2-1 (28:54) | Elias Pettersson (Tuomas Kiiskinen)
2-2 (29:57) | Sean Bergenheim (Sebastian Stålberg)
2-3 (32:36) | Max Friberg (Ryan Lasch, Adam Almquist) PP1
2-4 (34:04) | Pontus Widerström (Ponthus Westerholm)
3-4 (37:52) | Tuomas Kiiskinen (Eric Josefsson, Elias Pettersson) PP2

Period 3
4-4 (41:17) | Tuomas Kiiskinen (Elias Pettersson)
4-5 (52:47) | Sean Bergenheim (Sebastian Stålberg)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Gustafsson
(Johan Mattsson)

Adam Almquist – Johannes Johannesen
Jonathan Sigalet – Mattias Nørstebø
Rasmus Dahlin - Kristoffer Gunnarsson
Filip Westerlund

Mats Rosseli Olsen – Joel Lundqvist - Ryan Lasch
Sean Bergenheim – Simon Hjalmarsson – Sebastian Stålberg
Victor Olofsson – Christoffer Ehn - Max Friberg
Pontus Widerström - Pathrik Westerholm – Ponthus Westerholm
Oliwer Fjellström

Efraim Larsson