Säsongens första nolla för "JG"
Publicerad: 2017-12-19
Tredje raka segern och en efterlängtad nolla för Johan Gustafsson när Linköping HC besegrades för fjärde gången denna säsong.

LINKÖPING | Frölunda HC och Linköping HC har mötts tre gånger den här säsongen och spelade därav i afton sin fjärde och sista grundserieomgång mot varandra – redan innan årsskiftet.
Det var Frölunda - som vunnit säsongens samtliga tre tidigare möten (3-2 borta, 4-0 respektive 5-1 hemma) – som startade tisdagens match klart bäst, och Joel Lundqvist var en stolpträff ifrån att ge gästerna ledningen med lite drygt två minuter gångna på resultattavlan.

Efter en bra start av de vitklädda så var det ändå hemmalaget Linköping som skulle ta sig in i matchen och också greppa ett litet tag om taktpinnen. Utvisningar i första såväl andra perioden skiftade momentumen en aning och det var tack vare dem som hemmalaget stundtals var det något starkare laget. Jättemånga nämnvärt farliga chanser skapades däremot inte, däremot briljerade en, för dagen, mycket stabil Johan Gustafsson lite extra när han på rygg reflexsparkade bort ett högt skott från en Linköpingsspelare.

Fribergs form fortsätter peka uppåt

Max Friberg har varit i bra form de senaste matcherna, och matchuppehållet tycktes inte ha gett en negativ effekt på Skövdesonen. För med knappt fem minuter kvar av den andra perioden stod han bra placerad framför Linköpingskeepern Jacob Johansson, styrde först John Nybergs skott och kunde sedan raka in returen till 1-0 med sitt tredje mål för säsongen.

– Det var smart spelat av John (Nyberg) som sköt ett bra skott ifrån blålinjen, på min klubba, sedan var det bara att ta returen, konstaterade Max i C More emellan den andra och den tredje perioden och passar på att hylla sin målvakt:
– ”JG” (Johan Gustafsson) är bra som vanligt. Det gäller att vi spelar hårt och bra framför honom så tar han puckarna.

Spiken i kistan

Det skulle bli en målsnål tillställning ända ut och när Joel Mustonen, med hjälp av Ponthus Westerholm, kunde sno pucken vid offensiv blå och fixa till en farlig omställning kom utökningarn som ett brev på posten.
Mustonen avlossade ett hårt skott mot Johansson, som släppte retur, och Pontus Widerström flög fram och pangade in pucken till 2-0 med hans andra mål för säsongen och gav gästerna lite spelrum med drygt 13 minuter kvar att spela av matchen.

Linköping hade mycket puck i anfallszon och skapade några ruggigt vassa chanser, men en mycket vass Johan Gustafsson stod, med hjälp av försvararna framför honom, pall och uppvisade den ena kanonräddningen efter den andra. Han var bara sekunder ifrån att få sin nolla spräckt, men med nöd och näppe kunde JG till sist hålla sin första nolla för säsongen.

– Det är klart det är kul att hålla nollan, säger Gustafsson i C More efter slutsignalen och utvecklar:
– Det är trots allt inte så lätt att göra det numera, så varje gång man gör det får man vara glad och njuta lite extra. Det är ett fantastiskt jobb och slit av grabbarna också. Vi harvade mycket i egen zon i tredje och det kändes som om att de blockerade fler skott än vad jag räddade där (i Per 3). Så en stor elog till dem!

– Det kändes som att jag kom in i matchen bra i första perioden och sedan rullade det bara på. Det var två jämna lag och det var chanser åt båda håll. Men jag tyckte alla jobbade stenhårt framför kassen och verkligen gjorde allt för att vinna. Så det var skönt att ta tre poäng, avslutade Johan.

Samtliga fyra möten mot Linköping är avklarade för denna grundserie, och vi har plockat samtliga 12 poäng efter 3-2 och 2-0 på bortaplan samt 5-1 respektive 4-0 på hemmais. Formmässigt var kvällens seger den tredje raka och på torsdag har vi chans på fjärde raka när vi gästas av Rögle BK i Scandinavium, med matchstart kl 19:00. Biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Linköping HC - Frölunda HC 0-2 (0-0, 0-1, 0-1) Skott: 30-32 (11-14, 9-12, 10-6)
PIM: 8-10 (2-4, 2-2, 4-4)

0-1 (35:20) | Max Friberg (John Nyberg, Christoffer Ehn)

0-2 (46:41) | Pontus Widerström (Joel Mustonen, Ponthus Westerholm)