Ineffektiviteten fällde i Skellefteå
Publicerad: 2017-03-07
Frölunda HC har god historia i Skellefteå Kraft Arena där man – utöver att man säkrade SM-guldet i fjol – inför dagens match hade fyra raka vinster och vinst i nio utav de 10 senaste mötena där. Skellefteå AIK fick tillbaka Oscar Möller, och givetvis bidrog han till det matchvinnande målet när hemmalaget vann med uddamålet.

SKELLEFTEÅ | Det var en pigg matchinledning i Skellefteå där hemmalagets Pär Lindholm sköt en backhand i stolpen redan efter knappt 20 sekunder.
Spelet gick i högt tempo, det svängde hit och dit och chanser fanns, om än något limiterade, åt båda håll. Nicklas Lasu stod för en fin uppåkning som inte var långt ifrån att resultera i ett ledningsmål.
Ledningsmålet skulle istället komma för hemmalaget med drygt halva den första perioden spelad och det var Pontus Petterström som skarvade in Mark Katics skottpass och Skellefteåledningen var ett faktum.

Efter en väldigt hektisk första periodhalva så lugnade sig spelet ned en aning efter målet och spelet började sätta sig en aning. Skellefteå var något kvickare, låg före i situationerna och var i förarsits under den första perioden och hade välförtjänt ledningen efter matchens första tredjedel.

Bättre spel, men ineffektivt

I den andra periodens upptakt spelade Frölunda klart bättre än man gjort under den första perioden och man kunde på så sätt lyfta upp spelet. Man åkte mer skridskor, backade upp varandra och hade ett betydligt bättre passningsspel under mittenakten och tog undan för undan över matchbilden.
Halvvägs in i perioden var det ganska klart vilket lag som förde spelet och Frölunda pressade ned Skellefteå med långa anfall, men man hade ofantligt svårt att sätta pucken i mål. När inte Joni Ortio stod i vägen så prickade man stolpen, och Sean Bergenheim fick två frilägen bara i mittenakten – men Ortio kom upp stort och höll kvar Skellefteå i ledningen under den andra perioden.

Uddlöst framåt

Den tredje perioden startades på ett sätt som Frölunda verkligen inte ville då Skellefteå kunde öka på sin ledning till 2-0 med bara 3,5 minuter spelade. Joakim Lindström tog sig förbi Sean Bergenheim och stänkte in ett distinkt handledsskott i högra krysset bakom en chanslös Johan Gustafsson.

Frölunda spelade kvickt i den tredje perioden och tryckte på med långa anfall där man förde spelet även i den akten. Men det saknades lite desperation framåt, det var lite uddlöst i avslutslägena och framför allt så fick Ortio i Skellefteåkassen jobba ganska ostört.

Till slut så kom reduceringen, och den när man spelade med en extra utespelare på banan. Matt Donovan lade en krosspass till Casey Wellman som pangade in 1-2 på direktskott – skyttekungens 14:e fullträff för säsongen.
Men reduceringen kom lite för sent och Frölunda lyckades aldrig få in en kvittering. Sviten på fyra raka vinster i Skellefteå Kraft Arena stannade på just fyra och matchen mot Linköping HC på torsdag blir hyperintressant i kampen om andraplatsen.

Roger Rönnberg till C More efter slutsignalen:
– Jag är nöjd med andra och tredje perioden där jag tyckte att vi förde spelet, vilket inte är dåligt att göra under en sådan lång tid här uppe i Skellefteå. Vi måste däremot hitta ett sätt att få studsarna med oss så att vi kan sätta dit puckarna. Det är inte många matcher man vinner med ett gjort mål.

Roger utvecklar:
– Överlag handlar det om att vi behöver hitta ett sätt att spela bättre över fyra kedjor. Vi vet att vi har skickligthet i vårt lag, men jag saknade lite desperation i dag. Ortio fick stå alldeles för ostört och utmanades inte riktigt, sådant kan vi rätta till framöver.

På torsdag väntar grundseriens sista omgång och då gästar vi Linköping HC i SAAB Arena. Matchstart sker kl 19:00 och matchen sänds i C More.
Mer information kring biljetter till SM-slutspelet kommer.

Skellefteå AIK - Frölunda HC 2-1 (1-0, 0-0, 1-1) Skott: 22-30 (13-5, 6-9, 3-16)
Utv.min: 4-6 (2-4, 2-2, 0-0)

1-0 (10:31) | Pontus Petterström (Mark Katic, Johan Alm)

2-0 (43:33) | Joakim Lindström (Oscar Möller, Pär Lindholm)
2-1 (58:17) | Casey Wellman (Matt Donovan, Victor Olofsson)